Renovering av dekaler till Storebro Royal Cruiser 340 Biscay
Jag förstår att det kostar pengar att fixa till dekalerna för det tar tid.........
Mina var när jag köpte båten 2009 i väldigt dåligt skick och jag hade bestämt mig för att de skulle bytas till säsongen 2010. Första tanken var att köpa nya ingen tvekan, men jag tycker att det är kul att pula på kvällarna. Jag hade även sett båtar med en ny variant av dekaler på flybridge som jag vill ha. Dessutom så är båten 20 år gammal och har ingen namndekal trots att hon faktiskt har ett namn och den nya dekalen är ypperlig för ett namn.
Jag började min resa med att kontakta storebro för att beställa dekalerna och det var inga problem men renovering hade de inte möjlighet till. Dekalerna till F/B skulle kosta inkl namn 11250:- och huvuddekalen 17625:- totalt 28875:- + frakt vilket säkert är rimligt. För mig var det fantasi som är van att göra saker själv och dessutom var det en hel del annat som jag ville göra på båten samt att frun hade en del andra önskemål som inte passade ihop med ”plankor” för 30000:-.
Jag började luska med kompisar och framför allt sökte av nätet vad man kan göra istället och resultatet var detsamma över allt, det är bara och beställa nya. Envis som man är så åkte jag ner till båten och skruvade av alla ”plankor”, långa är dom för jag fick inte in i bilen och fick åka med fönstret nere i snöstorm, tur att det bara är 20 minuter bort. Väl hemma tog jag den gamla dekalen från F/B och slipade ner den till bart trä, ett j-v meck att slipa bort lack, glöm det. Värmepistol gör susen. Jag testade med en hel del olika lacker, bets, vit färg till namn innan jag förstod hur man skulle gå till väga och i vilken ordning arbetet skall gå. Bets löser lack och vit färg bland annat.
Efter en del sökning på nätet efter butiker som säljer mahogny så hittade jag Palms byggvaror i Tyresö vilket var nära, som hade ädelträ i sitt sortiment. Iväg dit på lunchen en dag och fick välja länge för att hitta fina bitar. Inhandlade 6,5 m mahogny 120x12mm till nya dekaler för F/B. Hem och in i garaget och fram med mallen som jag fick hjälp av min kompis Stephan att tillverka vid sista besöket vid båten. Malla och fram med sticksågen. Hur smidigt som helst att jobba med mahogny. Nu startade klurigheterna kring hur jag skulle fräsa dekorspåren samt namnet, de nya ”plankorna” las åt sidan och jag tog mig an de gamla dekalerna.
En hel del timmar har gått åt till att skrapa bort gammal lack samt den vita texten, pilligt arbete och man får vara försiktig så man inte skadar trät. Mina dekaler var vid närmare översyn riktigt dåliga med hel del skador och mycket röta. De är under åren fuskrenoverade och på lackade men en lack av dålig kvalité. En värmepistol och skrapor i olika storlekar samt special tillverkade mejslar för att skrapa rent all text och dekor. Slipa av kanterna på skrapan så skadar du ingenting när du slinter, för det kommer du att göra. Var tålmodig och avsätt mycket tid till detta. Jag passade även på att ta hand om grabbräcken som hade en hel del skador. Dessa var förmodligen lackade med 2-komp och det märktes markant när lacken skulle bort. Vanlig lack går bort som smör men 2-komp krävs en hel del extra jobb. 2-komp lack går rätt så enkelt att slipa bort om man använder grovt papper, baksidan är att man får vara försiktig när man går igenom lacken så man inte slipar för djupt. Man får även slipa många gången med finare papper.
Efter skrapning börjar sliparbetet. Starta försiktigt med 80 papper och ta bort rester av lack samt slipa ner skador. Fortsätt sedan med 180 papper, byt papper ofta för ett jämt resultat. En excenterslip med dammsugare är att föredra. Finputsa sedan med 280-320 papper tills alla detaljer är som en barnrumpa, dammsug och torka rent med förtunning No.1.
Efter slipning av gamla detaljer var det dags för att lösa frågan med fräsning av namn och dekor på den nya dekalerna. Att hitta ett typsnitt som passade för dels egen fräsning samt harmonierar med övrig text så fick jag klura en hel del. Det slutade med att jag ritade av STOREBRO ROYAL CRUISER och plockade bokstäver till båtnamnet. Dessvärre fanns inte N med vilket innebar att jag fick tillverka N på egen hand. Jag ritade upp namnet på papper och kopierade över det på OH film vilket jag faktiskt hade kvar från tiden då man använde Overhead, undra om ungarna vet vad det är?
OH filmen tejpade jag med transparant dubbelhäftande tejp direkt på mahognybrädan och tog fram Dremellen. Självklart testade jag först på en spillbit för att se om resultatet var inom toleransnivån. Jag fick godkänt av frun trots att hon ville ha skrivstil i typsnittet vilket jag också hade önskat, men jag hittade inget som jag tyckte fungerade och som gick bra att fräsa för hand. Till dekorspåret tog jag fram överhandsfräsen och upptäckte att en 6,5 mm fräs var inte något som var standard utan det var bara att fräsa spår runt om med 6mm. Efter all fräsning var det bara att slipa ner kanterna och finputsa de nya dekalerna. VHF kurs är inbokad i slutet av februari och jag hoppas att jag får mitt anropsnummer så jag kan fräsa in detta också.
All förberedelse är av största vikt för ett bra resultat, säger alla och jag har alltid bråttom. När det gäller det här projektet så hade jag lovat mig själv att inte hoppa över något och göra allt rätt. Dessutom kände jag att jag kan dokumentera och kanske hjälpa någon annan som är som jag och vill testa själv, allt går bara man vill det är mitt motto alternativt ”do it and do it again”.
Mahogny är ett ganska så ljust träslag som obehandlat och när jag köpte de nya brädorna så tänkte jag att de här kommer inte att se ut som de gamla. Det är här betsen kommer in. Men innan man betsar så måste man impregnera trät mot röta. Mahogny skadas av sötvatten så var noga med detta. Jag har valt att arbeta men ett varumärke i allt jag gör och det är Internationals produkt serie. Varför jag valt detta och inget annat är endast att jag tyckte att där fanns alla delar och det finns att köpa på många ställen. Dessutom så använde Storebro redan för 20 år sedan Internationals lacker till sina båtar. Det finns säkert bättre produkter som är billigare, men det har fungerat bra för mig. Impregnering gör man på obehandlat trä. Impregnera med Intertox 2ggr vått i vått före 2-komp och 4ggr innan 1-komp. Var noga med skruvhål och genomföringar. Stryk ut Intertox med pensel och låt torka ordentligt innan fortsatt arbete.
Som sagt Mahogny är ljus och det är dags för betsning. Bets är starkt lösande vilket gör att lack och färg reser på sig om det kommer i kontakt. Betsa med mahognyn Båtbets till önskad kulör. Jag betsade allt 5ggr för en ganska djup mörk röd ton. Stryk på med pensel och jämna ut med en svamp fuktad med Förtunning No.9 för ett jämnt resultat. Vänta ca en halvtimme mellan strykningarna. Låt betsen torka 2-3 dygn innan du fortsätter. Du kan inte få för dig att börja slipa nu för då är det bara att börja om, betsen försvinner.
Det går åt mycket bets jag förbrukade 5 burkar.
Vad det gäller lacken så hade jag lite huvudbry till hur jag skulle gå tillväga och vilken lack jag skulle välja. Skall man lacka på vit färg så gäller bara 2-komp polyuretanlack då vanlig lack innehåller olja vilket såklart ger en gul ton, inte roligt när man vill ha kritvitt. Innan jag hittade rätt produkt är nästan en separat historia. International har/"haft" en produkt som heter Perfektion vanish som fungerar att stryka som topplack på vit 2-komp färg, den skulle jag ha. Väl i butik så fanns inte den, den hade utgått och ersatts av Perfektion Plus. En ny lack som skulle vara bättre som jag köpte. Väl hemma läste jag på burken som jag aldrig gör annars och upptäckte att lacken inte bör användas ovan på vit färg. Vad gör jag nu?. Jag letade upp nummret till International och fick tag i en säljare. Han var hur trevlig som helst men blev rätt ställd när jag berättade mitt problem. Han hänvisade till en teknisk chef som dessvärre var på semester och skulle vara tillbaka på måndag veckan efter. På måndag förmiddag fick jag ett mail av den tekniska chefen med svar att det går bra att lacka på vitt, men är det stora ytor så kan det bli gulflammigt, så för mitt arbete var det inga problem.
Lackningen är det svåra. Se till att utrymmet du är i rumstemperatur, inte för hög luftfuktighet, väl ventilerat och så dammfritt som möjligt. Jag vattnade golvet innan jag startade för att inte virvla upp damm med fötterna. Jag valde 2-komp lack för mitt arbeta då jag verkligen ville ha ett bra uv skydd och så stöttåligt som möjligt. 2- komp skall endast användas på trä som inte rör på sig vilket trädekaler och grabbräcken inte gör. Perfektion Plus finns i 1 lit och 2,5 liter. Smart är att införskaffa dl mått och burkar för blandning, finns billigt på Bilbuttrix. Blanda bara upp det du behöver. Första strykningen så blandar du i 15-25 % Förtunning No.9 för att lacken skall tränga in i trät ordentligt.
Stryk på med och mot ådringen med rak pensel och släta ut med lutande pensel med ådringen. Har du en ny pensel så tvätta den ren med såpa innan du använder den och låt torka ordentligt. Köp en ”dyr” pensel av bra kvalité och var rädd om den. Efter varje lackning så brukade jag hänga upp den i najtråd i en burk med förtunning. Efter ett tag blir ändå penseln dålig speciellt om den stått några dagar i förtunning, då får du klumpar på penseln. Till sista lagret så använde jag en planstrykare.
Jag lackade 4 lager oförtunnad lack. Lacken har nu fyllt ut skavanker och kantighet i text och dekor samt att du har ett bra djup i lacken. Lacken skall torka minst 14 timmar mellan lagren men jag lackade varje kväll under ett antal dagar. Tänk på att båda sidor måste lackas för et fullgott skydd. Till dekoren använde jag Prefection 2-komp vit färg och det är samma här som med lacken använd blandningsburkar för det går inte åt så mycket. Försök att var noga när du målar det vita men du behöver inte vara övernoga.
Här kommer det bästa tipset: Jag lärde mig det av en slump. Tanken var att slipa bort överbliven färg och jag gjorde det på en provbit med dåligt resultat. Det tar lång tid och risken att du skadar betsen var överhängande. I stället så maskerade jag allt med maskeringstejp och målade det vita försiktigt. Det visade sig att maskeringstejpen lossnade på vissa ställen och det började rinna. Jag tog då fram T-röd för att torka bort överflödig färg med riktigt bra resultat. Jag testade mig fram och det visade sig riktigt smidigt att blöta en wettex med T-röd och helt enkelt torka bort all överflödig färg rakt över hela dekalen. Det måste vara en hårdare trasa som inte fäller. Jag testa först med en tygtrasa men fick då damm och annat i den vita färgen. Med wettexen gick det hur smidigt som helst. Ställen som inte blev inom tolleransnivån så var det bara att fylla i lite färg och torka av, man behöver inte ens låta färgen torka. För mig räckte 1 lager med vit färg. Skall man vara riktigt petig så kanske jag skulle lagt ett till. Tänk på tork tiden innan du slipar av för sista topplackeringen. Slipa med 320 papper mellan lackningarna och torka dammfritt, använd gärna klibbduk. Innan sista skiktet slipa med 400 papper, gärna våtslip.
Vid återmontering av dekaler är det viktigt med distansbrickor i gummi mot underlaget, annars fastnar vatten och smuts bakom och du har problem.
Lycka till med ditt arbete och avsätt gott om tid..
Teakdäck
Byta plugg teakdäck.
I ett Teakdäck sitter det en hel del plugg, inte alla sitter med en skruv under men varje säsong så är det ett antal som behöver bytas. Att pilla bort det som sitter kvar samt gammalt lim med en kniv kan vara vanskligt. Jag köpte en hålpipa på 10 mm som man med ett enkelt hammarslag lätt löser det problemet. Sen är det bara att skruva ur skruven utan att teakdäcket spricker. Borra lite djupare med en pluggborr, tänk på vart på båten du är och borra med försiktighet. Dutta lite sika i hålet och skruva tillbaka skruven försiktigt så du inte drar gängpaj. Droppa ett par droppar Pu-lim i hålet och knacka dit en ny plugg, Tänk på att vända ådringen rätt. När limmet har torkat kan du knacka bort toppen med ett stämjärn och putsa till med sandpapper. Behandla pluggarna sedan med Golden Teak Sealer.
Tips på den absolut bästa teak behandlingen.
Klockren till ny teak men fungerar även bra till äldre teakdäck och detaljer.
Slipa av lätt med 180 papper och behandla 2 ggr med Golden Teak sealer.
Finnas att beställa av Ingmar på www.martinssons-batbyggeri.com
Teakdetaljer
Jag hade två st teakryggstöd på flybridge som förmodligen har suttit där obehandlade i 20 år. De var i riktigt dåligt skick så jag tänkte göra nya. Jag testade att slipa, men jag hade nog fått hålla på ett bra tag och ändå hade det inte blivit bra. Istället åkte jag förbi ett snickeri för jag tänkte att de kanske kunde köra bitarna i en planhyvel. Jag hamnade på ett nybyggt snickeri i Länna (Huddinge snickeri). Jag fick hjälp av en riktigt trevlig kille som tyckte att vi skulle testa och köra bitarna i bandslipen. Jag tänkte bandslip, det har jag hemma. Bandslipen visade sig vara stor som en korvkiosk. Efter några vändor i bandslipen var bitarna som nya. Stort tack till Huddinge snickeri, jag måste åka förbi med några kaffelängder för jag fick inte ens betala.
Ryggstöden är nu behandlade med Golden Teak Sealer, ser ut som nya.
//
n
|